Jak rychle ohřát bazén?

25.7.2024

Když se začne oteplovat, většina majitelů bazénů se nemůže dočkat začátku koupací sezóny. V mnoha částech naší země je však bazénová sezóna celkem krátká a s teplotami vody, které takřka nikdy nedosáhnou příjemné úrovně.

Bazény jsou vlastně skvělým způsobem, jak si užít teplé počasí a jak relaxovat. Pokud je ale voda ve vašem bazénu až příliš studená, nemusí to být pro mnoho z nás úplně relaxace. Vyhřívátím svého bazénu často zlepšíte požitek z koupání. Ať už máte malý bazén nebo větší model, existuje několik rychlých způsobů, jak zvýšit teplotu vašeho bazénu.

Koupání ve studené vodě bazénu je nepříjemné; tělo musí vynaložit více energie, aby zůstalo v teple. Rychlým ohřátím vody v bazénu si užijete příjemný zážitek z plavání. Plavání je clekově příjemnější a pohodlnější, díky čemuž budete chtít zůstat ve vodě déle.

Existuje několik možností, jak rychle a efektivně ohřát vodu v bazénu, abyste si ve svém zapuštěném nebo nadzemním bazénu mohli užít více zábavy.

Plynový ohřívač bazénu

Pokud hledáte způsob vytápění, který ohřeje bazénovou vodu nejrychleji, řešením je plynový ohřívač bazénu. Plynové bazénové ohřívače dokážou ohřát vodu o 1 - 3 stupně za hodinu a nespoléhají na teplotu venkovního vzduchu, takže jsou oblíbenou volbou v chladnějších klimatických podmínkách. Plynové ohřívače vody samozřejmě vyžadují přístup k vedení zemního plynu nebo propanové nádrži a jsou daleko méně energeticky účinné než elektrická tepelná čerpadla. Obzvláště pokud máte velký bazén nebo žijete v chladném klimatu, plynový ohřívač bazénu je v rychlosti vyhřívání bazénu jen těžko překonatelný.

Bazénové tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je energeticky účinný a ekologický systém pro ohřev bazénu, který využívá teplo z okolního vzduchu k ohřevu vody ve vašem bazénu. Tepelná čerpadla běží na elektřinu, ale spotřebují ji velmi málo a nejlépe fungují, když je teplota vzduchu vyšší než 15 stupňů Celsia. A i když tepelná čerpadla stojí na začátku více než některé jiné typy bazénových ohřívačů, náklady na ohřev bazénu spojené s tepelnými čerpadly jsou pak velmi nízké.

Solární ohřívač bazénu

Solární ohřívače bazénů jsou nejekologičtějším typem ohřívačů bazénů, které jsou na trhu k dispozici. Pomocí solárních panelů solární ohřívače sbírají energii ze slunce a využívají ji ke zvýšení teploty bazénu. Vodu sice neohřejí tak rychle jako tepelné čerpadlo nebo plynový ohřívač, ale po prvním nákupu už takřka nic nestojí. Kvalitní solární systémy vydrží až dvacet let. Pro ještě lepší výsledky použijte solární ohřívač vody v kombinaci s tepelným čerpadlem.

Solární kryt (plachta) bazénu

Solární kryt je velmi oblíbenou volbou pro ohřev bazénu, protože nejen využívá solární energii ke zvýšení teploty vody, ale také funguje jako ochranný kryt na povrchu vody a snižuje odpařování, což je hlavní příčinou tepelných ztrát v bazénu. Solární plachta na bazén se dodává ve tvarech kruh, ovál nebo obdélník. Můžete si vybrat sílu materiálu, ze kterého je solární plachta vyrobená – od 180 do 500 mikronů (0,18 – 0,5 mm).

Černá hadice

Toto je užitečný "life hack", který používá černou zahradní hadici pro solární ohřev vody jen s velmi malou investicí. Kupte si černou hadici, která je dlouhá 50-90 metrů, a připojte ji ke zpětnému vedení bazénového čerpadla pomocí připojení k vodovodnímu kohoutku. Hadici veďte mimo cestu, kde na ni dopadá co nejvíce přímé sluneční světlo. Mnoho lidí dává černou hadici i na střechu svého domu nebo na kůlnu. Hadici veďte do spirály a spusťte její konec zpět dolů, aby vedl přímo do vašeho bazénu. Voda se při průchodu hadicí ohřívá a vrací do vašeho bazénu.

picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců