Jak funguje tepelné čerpadlo pro ohřev bazénu v noci nebo v zimě?

25.6.2024

Vzhledem k tomu, že ceny energií v posledních několika letech celkem prudce vzrostly, stala se myšlenka, jak ušetřit energii a provozní náklady, velkou starostí každého majitele bazénu. Vyhřeje tepelné čerpadlo můj bazén v zimě? Kolik stojí provoz bazénu v zimě? V tomto článku si vysvětlíme, co je třeba zvážit při používání bazénových tepelných čerpadel v zimě a jak vám mohou pomoci prodloužit koupací sezónu a zároveň maximalizovat úsporu nákladů na energii.

Vyhřeje mi tepelné čerpadlo bazén v zimě?

Ano, vyhřeje. Bazénová tepelná čerpadla jsou tím, co by většina lidí považovala za nejlepší ohřívače bazénů na zimu. Teplo získávají přirozeně ze vzduchu a jsou nezávislé na omezených zdrojích, jako je sluneční světlo nebo zemní plyn. Díky tomu jsou vysoce energeticky účinné a udržují vaše náklady na vytápění nízké a cenově dostupné.

Bazénové tepelné čerpadlo funguje v zimě na stejném principu jako v jiných ročních obdobích a přenáší dostupné teplo ze vzduchu přes spirálu výparníku při vyšších teplotách. Bazénová tepelná čerpadla jsou velmi účinná při ohřevu bazénové vody a svou funkci obvykle plní efektivně během všech ročních období po celý rok. 

Tepelné čerpadlo pro ohřev bazénu funguje na principu přenosu tepla z okolního vzduchu do vody v bazénu, což je efektivní způsob vytápění vody i při nižších venkovních teplotách. V noci či v zimním období, kdy teploty obvykle klesají, může být účinnost tepelného čerpadla nižší, ale moderní jednotky jsou navrženy tak, aby byly efektivní i při teplotách blízkých bodu mrazu.

Princip fungování tepelného čerpadla je následující:

  1. Výparník: Tepelné čerpadlo odebírá teplo z venkovního vzduchu, které je přeneseno na chladivo. Chladivo, které je ve stavu nízké teploty a vysokého tlaku, absorbuje teplo a mění se z kapalného stavu na plyn.
  2. Kompresor: Plynové chladivo je pak stlačeno kompresorem, což způsobí jeho zahřátí.
  3. Kondenzátor: Horké chladivo následně prochází kondenzátorem, kde předává své teplo vodě v bazénu, a samo se ochladí a změní zpět na kapalný stav.
  4. Expanzní ventil: Chladivo se po průchodu ventilem dekomprimuje a ochladí, což umožňuje opětovné absorbování tepla z venkovního vzduchu.

Tepelná čerpadla jsou vybavena různými režimy pro maximální efektivitu v závislosti na teplotě vzduchu. Některá čerpadla mohou být méně účinná v extrémně chladných podmínkách, proto je dobré zvolit model s dobrým hodnocením účinnosti při nízkých teplotách.

Fungují tepelná čerpadla i v teplotách pod -10 stupňů?

Ano, vzduchová bazénová tepelná čerpadla fungují i v teplotách pod -10 stupňů Celsia, i v těchto teplotách mohou efektivně vyhřívat váš bazén. Některá bazénová tepelná čerpadla mohou efektivně pracovat při teplotách až -15 stupňů Celsia. Pokud chcete svůj bazén vyhřívat po celý rok, bude invertorové bazénové tepelné čerpadlo s širokým rozsahem provozních teplot moudrým řešením, jak udržet váš bazén teplý po celý rok.
I když teplota klesne na -15 stupňů Celsia, a je energeticky účinnější než jiné tradiční způsoby vytápění. 
picture

Naše bazénová čerpadla jsou k dostání u těchto prodejců